Naslednička izjava – sve što trebate znati

Na ročištu za raspravljanje zaostavštine testamentarni i zakonski naslednici dužni su da daju nasledničke izjave. Naslednička izjava može biti pozitivna i negativna. Ukoliko vam je potrebno više informacija oko ostavinske rasprave, na našem blogu možete pronaći detaljan vodič za ostavinski postupak.

Pozitivna naslednička izjava

U slučaju da naslednik nije dao nikakvu izjavu smatra se da je dao pozitivnu nasedničku izjavu i da se prihvatio nasleđa.

Ukoliko naslednik da pozitivnu nasledničku izjavu, ulazi u prava i obaveze ostavioca u udelu nasleđene zaostavštine i ujedno odgovara i za obaveze i dugovanja ostavioca maksimalno do visine vrednosti nasleđene imovine.

Smatraće se da se primio nasleđa i naslednik koji je raspolagao celom zaostavštinom ili njenim delom

Mere koje jedan naslednik preduzme samo radi očuvanja zaostavštine i mere tekućeg upravljanja ne smatraju se prijemom nasleđa.

Ako je izjava o prijemu nasleđa data pod uslovom ili rokom, smatraće se da uslov ili rok ne postoje.

Prijem nasleđa ne može biti delimičan. To znači da nasledni učesnik ne može npr. Da kaže da se prihvata samo nekih stvari iz zaostavštine a da se dtugih ne prihvata, ili da se prihvata samo imovine ali ne i obaveza i dugovanja.

Izjava o prijemu nasleđa neopoziva je.

Naslednik koji se primio nasleđa može zahtevati poništaj izjave o prijemu ako je ona posledica prinude, pretnje, prevare ili zablude.

Naslednička izjava može biti data i u pisanom obliku, pa niste u obavezi da prisustvujete ostavinskoj raspravi, ali ta izjava mora biti overena od strane notara.

Odricanje od nasledstva

Naslednik se može odreći od nasledstva, bilo izjavom pred sudom, bilo pisanom izjavom overenom kod notara. U tom slučaju, smatra se da naslednik nikada nije ni bio naslednik.

Odricanje od nasledstva može biti dato samo u svoje ime.

Ukoliko se naslednik nalazi u inostranstvu, Izjava o odricanju od nasledstva se može dati i pred konzularnim predstavnikom ili diplomatskim predstavnikom Republike Srbije koji vrši konzularne poslove.

Naslednička izjava o odricanju od nasledstva ne može biti data pod uslovom ili rokom, ona mora biti bezuslovna i neopoziva.

Naslednik može zahtevati poništaj nasledničke izjave samo ako je ona data pod prinudom, pretnjom prevarom, zabludom, dakle u slučaju neke mane volje.

Odricanje od nasledstva u korist drugog

Odricanje u korist određenog naslednika smatra se izjavom o prijemu nasleđa uz istovremeno ustupanje naslednog dela. 

To znači da se naslednik prvo prihvatio nasledstva pa ga onda ustupio drugom nasledniku. 

U pravnom prometu, ova radnja naslednika koje se odreklo u korist drugog ima pravnu snagu kao ugovor o poklonu, pa se na njega primenjuju sva pravila Ugovora o poklonu.

U slučaju da je maloletno lice naslednik nepokretnosti, u njegovo ime nasledničku izjavu daje zakonski zastupnik (npr. roditelj), a negativna naslednička izjava zakonskog zastupnika maloletnog naslednog učesnika u ime i za račun maloletnog naslednog učesnika, koja za predmet ima nepokretnosti (bilo male ili velike vrednosti) može se dati samo uz saglasnost organa starateljstva. Dakle u slučaju raspolaganja nepokretnosti (bilo male ili velike vrednosti) i pokretnom imovinom velike vrednosti roditeljima kao zakonskim zastupnicima potrebna je prethodno data ili naknadna saglasnost organa starateljstva. U suprotvnom, naslednička izjava može biti poništena.

 1. Poštovani,
  Majka je u takvom zdravstvenom stanju da nije u mogućnosti da ode bilo gde da da nasledničku izjavu.Posle tatine smrti ostao je plac na Kosovu koju bi da prevedemo na mene ( ćerku- inače smo samo majka i ja naslednici).Ostavinski postupak je završen u Beogradu , ali pošto na Kosovu ne priznaju ništa van Kosova, moramo i tamo kod notara da ponovo radimo ostavinu. Meni traže i majčinu nasledničku izjavu , da se odriče u moju korist.Moje pitanje je , da li postoji mogucnost da notar ili njegovo ovlašćeno lice dodje kući i uzme izjavu od majke i koja je cena istog? Hvala u napred!

  1. Poštovani,

   Teoretski postoji mogućnost da iz kancelarije notara izaću na teren u situaciji kada je lice nepokretno i u teškom zdravvstvenom stanju.
   U praksi se izlazak zakazuje unapred i neretko se dugo čega.
   U svakom slučaju, najbolje je da pozovete najbliže notare i raspitate se o detaljima.

   1. Poštovani,

    Muž i ja smo u vanbračnoj zajednici 10 godina (sa godinom dana prekida) i poslednjih 7 meseci u braku, (pošto smo se venčali u januaru ove godine). Imamo dvoje dece. Iz nekih ličnih razloga, želim da se odreknem imovine koja je stečena u vanbračnoj zajednici i braku u korist dece. Da li je to moguće uraditi i na koji način? Unapred, hvala na odgovoru.

 2. Dobar dan. Mom ocu je umrla tetka. Ostavila je kucu i zemlju ali koliko sam cula to je stvaljeno pod hipoteku jer je ona bila mentalno bolesna zivela u domu i nije placala dom. Nzm tacno jer moji roditelji su se razveli kad sam bila jako mala. Oceva rodbina zivi u Josanickoj Banji a ja u Kikindi. Uglavno sva njena rodbina ukljucujuci i mog oca su se odrekli nasledstva. To je sad stiglo do mene. Notar mi je rekao da kad se ja odreknem to prelazi na moju decu imam dvoje maloletne dece. Onda tu odlucuje centra za socijalni rad da li ce na deci ostati nasledstvo ili ne. Nemam iskustva sa ovim stvarima pa ako moze savet neki hvala

  1. Poštovani,

   Moj otac je imao dug u banci u visini od 400.000 dinara(kredit+kreditna karica). Nakon njegove smrti moja majka (u dobrim smo odnosima) je podigla sa očevog računa oko 60.000 zbog troškova sahrane (toliko je imao). Sa druge strane otac je ima od imovine na njegovo ime samo jednu njivu od 5ari (plaćena 200e). Da li banka sada može da zahteva od naslednika vraćanje celog iznosa kredita? I šta je „najbolje“ uraditi? Da li se odreći nasledsva ili…? Unapred zahvalan

 3. Aleksandar Ignjatijević

  Poštovani,
  U ostavinskom postupku gde postoje više naslednika, ako naslednik na ročištu izjavi da se odriče nasledstva, da li ta imovina prelazi na one koji su se izjasnili da prihvataju nasledstvo, odnosno da li sud ima obavezu da pozove njegovu decu, unuke i dr. da se izjašnjavaju da li se oni prihvataju nasledstva
  Kojom zakonskom odredbom je to definisano.
  Hvala unapred.

  1. Postovani,

   shodno upitu Aleksandra, sta je sa clanom 10 istog Zakona? Koliko vidim da ako ostaviocevo dete nece da nasledi, prelazi na njegovu decu i tako dalje dok ima potomaka, ako se i ovi ne prihvataju nasledja?

 4. Postovani,kako moze da se resi pitanje odricanja dela imovine na kuci u Htvatskoj LIKA konkretno,nakon izbeglistva u kuci je ostao samo moj otac koji je preminuo.Naslednici su sestra u USA i sestra u Australiji,koje su obadve preminule.Pokusavao sam u vise navrata da stupim sa njima u kontakt da li zele da se odreknu svog dela dasledstva,one obecaju ali se potom vise ne jave ??? Sta ja mogu da uradim,jedini sam rodjen tamo one su sve rodjene u USA ili Australiji,placam porez odrzavam kucu a ne mogu da postanem vlasnik celog dela jel one prosto nemaju vremena ??? Hvala unapred

  1. Poštovani, bez nasledničke izjave kojom se nasledne učesnice odriču svog dela nasledstva u vašu korist, ili nasledničke izjave kojom se prihvataju nasledstva i predlažu sporazum o deobi tako da njima dvema pripadne nešto drugo od imovine ostavioca a vama konkretna nepokretnost, ne postoji drugi način da vi budete jedini oglašeni za naslednika na predmetnoj nepokretnosti. Uzmite u obzir da vam se odgovor daje na osnovu zakona o nasleđivanju Srbije, a da se predmetna ostavina mora viditi u Hrvatskoj, prema njihovom zakono o nasleđivanju.

   1. Imali smo raspravu iza oca, majka i njegov maloletni sin iz vanbračnog braka i ja cerka.. Notar je celu kucu podelio na 3 dela iako je kuca stecena u braku i oboje uredno plaćali kredit, u uvid su doneti dokumenti kao sto je vencani list i ugovor o kupoprodaji kuce kada su vec bili u braku, mi smo tek danas primetili da oni nisu mami dali njen deo kuce, a deli se sa očevom polovinom, nego su celu kucu podelili na 3 dela, izvinili su nam se i rekli da ne mogu da izjave da se menjaju niti imamo pravo zalbe, zanima me vase misljenje? Hvala

    1. Poštovani,

     u ostavinskom postupku je majka trebala da traži izdvajanje bračne tekovine.

     Iz takvih razloga se uvek posavetujte sa advokatom pre nego što bude kasno.

     Nasledničke izjave su u suštini neopozive i nemate mnogo ,,manevarskog prostora“.

     1. Ana simovic beograd

      Zelim da se odreknem cerke jer nema kontakta samnom posto joj je ljubavnik zabranio.ona ne dozvoljava svom sinu a mom unuku da me vidja.imovina na moje ime sudski reseno.
      Imam sina koji sa porodicom brine o meni.
      Ostavila bih njemu imovinu ali da deo da cerkinom sinu loji je maloletan a dobro je dete.
      Kako da postupim ?

 5. Postovani,
  Imam jake licne razloge da se odreknem nasledstva koje ce mi pripasti nakon smrti roditelja. Moje pitanje je da li ja to mogu unapred da uradim nekim dokumentom? Napominjem da su roditelji jos uvek zivi, imam brata i sestru, ali opet kazem, jake razloge da to unapred zavrsim, ako je moguce
  Hvala unapred

   1. Poštovani ,tetka hoće da se nasledničkom izjavom da se prihvati nasledstva i istom prilikom meni ustupi njen deo. Nakon overe kod Notara, da li ja mogu tu Izjavu da odnesem na ročište ili mora preko advokata ? Hvala unapred

 6. Poštovani, podneli smo zahtev za donošenje dopunskog ostavinskog rešenja obzirom da je naknadno pronađena zaostavština (nekretnine). Među naslednicima je stara i teško pokretna osoba koja se ranije prihvatila nasleđa i sada bi takođe prihvatila svoj nasledni deo, pa obzirom da je u pitanju pozitivna naslednička izjava i da je ona prijavljena kao učesnik u postupku, da li je njeno prisustvo neophodno na zakazanom ročištu ili je eventualno potrebno overiti njenu nasledničku izjavu pred javnim beležnikom?

  1. Poštovani,
   ukoliko je lice o kome govorite, dalo pozitivnu nasledničku izjavu kojom se prihvatilo nasledstva, a nije svoj deo ustupila nekom drugom maslednom učesniku, to lice će i u dopunskom postupku biti oglašeno za naslednika, bez potrebe za davanje nove nasledničke izjave.

 7. Poštovani,

  Na ostavinsku raspravu iza pokojne babe smo pozvani ujak, brat i ja. Postigli smo dogovor da ujak nasledi celokupnu nepokretnu imovinu a da novac podelimo prema zakonu (ujak 1/2 a brat i ja drugu polovinu), budući da sam ja u inostranstvu, da li trebam dati pozitivnu naslednicku izjavu ili trebam ovlastiti brata da me zastupa ? Ne znam kako bi inače ovakva izjava bila tretirana (da se nepokretnosti npr poklanjaju a novac prihvata) budući da delimično prihvatanje nasledstva nije moguće?

  Hvala unapred

  1. Poštovani,
   možete u našem konzularnom predstavništvu overiti nasledničku izjavu u kojoj ćete se prihvatiti nasledstva a zatim predložiti sporazum o deobi zaostavštine u kome biste tačno precizirali da nepokretnosti (tačno pobrojati koje) idu ujaku, a novčana sredstva delite prema gore navedenim udelima. Sporazumom mora biti obuhvaćena celokupna imovina koja je predmet zaostavštine. U toj izjavi možete ovlasti npr brata da u vaše ime i za vaš račun može preuzeti ostavinsko rešenje i odreći se prava na zalbu. U slučaju da overite ovakvu izjavu, vaš ukak i brat bi mogli da daju pozitivne izjave i da se u istima saglase sa vašim predlogom o deobi, pa bi imovina bila podeljenja između naslednih učesnika u skladu sa sporazumom.

   1. Postovani,
    Zamilicu za informaciju,da li je testament moguce u slobodnoj formi overiti kod notara?
    Da li mogu da dam izjavu da sve svoje ostavljam srodniku ili je neophodno tacno navesti sta je to sta svojevoljno ostavljam ?
    Unapred hvala

  2. Postovani
   Ja i brat smo zakonski naslednici zaostavstine od pokojnog oca, i on zeli da se odrekne u moju korist.On zivi u inostranstvu i izjavu treba da popuni i overi u Konzulatu. Kako i sta sve treba da unese od podata u toj izjavi

     1. Poštovani,

      Postupak se pokreće predlogom lica koje ne ispunjava zakonom propisani uslov za zaključenje punovažnog braka, a kad ni jedno od lica koja žele da zaključe brak ne ispunjava propisani uslov, postupak se pokreće njihovim zajedničkim predlogom.

      Za više informacija, možete zakazati sastanak.

 8. Poštovani,

  U prvobitnom ostavinskom postupku lice se odreklo nasledja.
  Sada je pronadjena nova imovina – nepokretnost, i podnet je zahtev za donosenje dopunskog ostavinskog resenja.

  Da li se lice koje se odreklo nasledstva poziva da se ponovo izjasni vezano za novopronadjenu imovinu, ili se novopronadjena imovina deli samo naslednicima navedenim u naslednom rešenju iz prvobitnog ostavinskog postupka?

  Hvala unapred.

  1. Poziva se lice koje se odreklo, a ne odreklo u korist nekog od sanaslednika, jer ako se odrekao u korist nekog od sanaslednika, onda se ne poziva. Tu je potrebno napraviti razliku. Ukoliko se lice koje se odreklo prihvati naskedstva na novopronađenoj imovini, ostavina se prekida, a to lice se upućuje u parnicu. Za više informacija, potrebno je razgovarati sa advokatom.

 9. Јелена Николић

  Преминуо ми је свекар. Покренута је оставинска расправа. Оно што нас интересује шта мој девер и супруг требају да изјаве како би се избегло плаћање пореза, да се одричу наследства у корист своје мајке или да се потпуно одричу наследства.

  1. Ukoliko se samo prihvate svi ne plaća se nikakav porez, ukoliko se majka prihavati i ustupi njima ne plaća se porez jer je to poklon koji majka čini deci, ukoliko se oni prihvate i ustupe majci, ili jedno drugom, na taj poklon se plaća porez jer poklonopromac u tom slučaju nije prvi nasledni red poklonodavcu. Za više informacija, potrebno je da se obratite advokatu.

 10. Postovani,

  Baba je preminula u aprilu mesecu ove godine, ima tri naslednika, dve cerke i sina (mog oca). Deda je preminuo 1993ce i ostavio cetvrtinu placa i kuce zeni, cerkama i sinu, dakle svako je dobio po cetvrtinu imanja.
  Baba je 2008me napravila ugovor o dozivotnom izdrzavanju sa cerkama, i prakticno je moj otac izopsten iz nasledja.
  Sada tetke zele da se odreknu nasledja u moje ime.
  Interesuje me da li ovaj proces moze da se uradi na ostavinskoj raspravi,ili je potrebno da se prvo tetke prihvate nasledja pa onda da se zakaze poseban postupak da se uradi ugovor o poklonu koji ce se overiti i postati pravosnazan?
  Unapred hvala

 11. Postovani,
  Otac ima kucu i imanje u R Hrvatskoj. Njegova želja je da do jula pismeno dostavim da se odricem svega u bratovu korist.Da li je to moguce uraditi ,da bi bilo validno pred hrvatskim sudom.Hvala

 12. Branislav Miskovic

  Postovani,
  napisao sam pozitivnu Naslednicku Izjavu i potpisao je elektronskim potpisom eUprave RS (https://euprava.gov.rs/usluge/6865? ). Takav Dokument sam poslao Notaru koji vodi UPP. Kako moze da se trazi jos dodatna overa mog elektronskog potpisa kod notara? Sta moze notar da overi kod mog elektronskog potpisa? Dali se sumnja u prvosnaznost dokumenta potpisanog elektronskim potpisom?
  Hvala na savetima!

 13. Postovani, umrla mi supruga pre dva meseca ove 2023.g. Iza njene smrti smo tri naslednika, ja kao suprug, sin i kcerka. Ja i sin ne prihvatamo se nasledja da li to podrazumeva da Notar automatski proglasava kcerku kao jedinog naslednik u smislu cl. 213 Zakona o nasledjivanju . Hvala unapred!

  1. Poštovani, ako se odreknete a nemate druge dece sem tog sina i ćerke, vaš deo prelazi na sina i ćerku, a ako se sin odrekne, a ima dece, njegov deo, uključujući i onaj koji dobija vašim odricanjem, prelazi na njegove potomke.

   Odricanjem će imovina sva ostati ćerki samo ako sin nema potomaka, i ako vi nemate druge dece sem njih dvoje.

 14. Postovani trenutno treba da se odreknem dela zemlje od dede u korist brata. U tome nije problem. Uskoro ulazim u proceduru za kredit za kupovinu stana. Imam i povracaj pdv kao vlasnik prve nekretnine.. Kad se zavrsi ostavstina da li se i dalje smatram kao vlasnik prve nekretnine i hocu li imati povracaj pdv-a?

 15. Postivani, bivsi suprug mi je dugovao veliki novac nakon razvoda. Radi toga mi je darovao svoju polovina imovine koju Samo nadlijediki na osnovu ugovora o dozivotnom izdrzavsnju nakon pokojne svekrve o jojoba smo se brinuli. Ugovor je sudski ovjeren I nije odporavsn a star je 15 godina. Brat koju nije bio u Tom ugovoru je potpisao izjavu da mi dozvoljava upis imovine u cujemo Sam posjedu, na svoje ime u zk i gruntu. . Ovo se sad na sudu vodi kso ostavinska u Hrvatskoj. Da li je bratova izjava koja je notarski ovjerena pravovaljana i moze li je povuci. Bivsu suprug je preminuo prije sva mjeseca . Ostavinska Nakhon name da se dokazuje ugovor o izdrzavsnju se tek sada radi. . Imam sporazum sa pokojnim bivsu da mi duguje taj nivac . S obzirim da po ugovoru o dozivotnom brat nije imao nasljedje ako pokusa da osporava izjavu i trazi dio da li to moze zakonski da ostvari . Da li se po tome mora prihvatiti duga ako mu sud prizna polovina bez obzitmra na izjavu.

 16. Poštovani,

  Nedavno mi je otac preminuo i u dogovoru sa bratom potpisali smo Naslednicku Izjavu o otstupanju imovine u korist naše majke. Da li može ona posle toga sa testamentom ili drugom Izjavom ( ili nekim drugim dokumentom) da podeli imovinu bratu i meni?
  Hvala

 17. Poštovani,

  Na ostavinskoj raspravi iza mog pokojnog oca brat i ja smo potpisali Naslednicku izjvavu o otstupanja nasledstva u korist naše majke. Interesuje me da li može ona posle nekoliko godina da podeli tu imovinu i da nam je ostavi u nasledje putem testamenta ili nekog drugog dokumentaz
  Hvala

 18. Postovani…molim Vas,
  Sestra rodjena mi zivi u Skoplju…
  Majka i ja,zivimo u Srbiji…kao i pokojni otac…pre seat god.je preminuo…bila je ostavinska rasprava u sudu u Srbiji…
  Majka i ja smo dobili neke nekretnine u Srbiji…a neka sitna zemlja,mali posed u R.Makedoniji je nasledila sestra koja zivi tamo…
  Sad mi sestra trazi saglasnost,moju i od majke fa se odricemo te zemlje u korist nje,jer zeli da je proda…
  Jel ja mogu da sastavim tekst da se odricem tog zemljista u njenu korist i overim kod notara,ja posebmo,majka posebno?
  Ako je to samo dovoljno…ona me uverava da to moze u dve tri recenice,posle ce ona To dati na prevodjenje…pozdrav Veliki

 19. Postovani, majka mi je zivela u Americi i tamo preminula, trenutno je u toku proces ostavinske rasprave gde ja nisam u mogucnosti da licno budem prisutna, imam advokata kojeg sam angazovala da proprati ceo tok do kraja njegov predlog je da mora da se angazuje americki administrator, medjutim u dokumentu pise da se odricem prava upravljanja nad zaostavstinom dali u tom slucaju ako potpisem mogu imati negativne posledice i koje? Unapred hvala srdacan pozdrav

 20. Postovanje,otac mi je preminuo i cekamo poziv za rociste,interesuje me sledece:iza sebe je ostavio stan,kucu i garazu na kojoj sam ja podigao sprat jer je za zivota tu garazu zidao za mene,cak je i zahtev za legalizaciju predao u moje ime,Da li ta garaza moze da se izuzme od deobe uz izjave svedoka posto imam problem sa sestrom?Hvala

 21. Postovani,
  Nakon smrti majke nije uradjena ostavinska rasprava, potom ni nakon smrti oca takodje. Moje pitanje je sledece, za kim ja pokrecem ostavinsku raspravu, moze li da se objedini?
  Sestra i ja smo naslednici, ona je u Australiji i nece da prihvati nasledstvo, da li ja postajem vlasnik nekretnine ili ona mora da prihvati nasledstvo pa da se radi ugovor o poklonu?

 22. Postovani,

  Pitanje je malo slozeno.
  Tatin rodjeni stric (Z. Radivojevic) je preminuo prosle godine u oktobru. Moj otac je imao sa stricom (koji inace nije imao svoju decu) sklopio 1996 godine ugovor o dozivotnom izdrzavanju.
  Moj otac je nazalost preminuo 2006 godine i ugovor se izmenio tako sto je ugovor ostao na snazi (ja i moj brat i sestra smo brinuli o njemu) ali je jedna parcela ostala izuzeta iz ugovor (nije rasporedjena kome pripada posle njegove smrti). Ostala njegova imovina je ugovorm rasporedjena na mene, brata i sestru
  Tatin stric je imao 2 brata i setru po majci (oni su svi Vojkic) i rodjenog brata i sestru oni su svi kao i tatin stric Radivojevic.
  Uglavnom svi oni su se odrekli te parcele u korist mene, mog brata i moje sestre. Jedino jedna tetka (ona je cerka pokojne njegove sestre po majci koja je inace bila Vojkic) ne zeli da se odrekne svog prava. Inace ona vec 40 godina ne zivi u Srbiji..

  Samo me zanima na koliki deo ona ima pravo?
  Isto tako me zanima kako je moguce da ona ima neka prava, s obzirom da se njena pokojna majka odrekla nasledstva u korist sada pokojnog brata (tatinog strica) posle smrti njihove majke?

  Hvala unapred na odgovoru.
  Pozdrav,

 23. Poštovani,

  Ja i moja sestra (po 1/3) smo se posle smrti našeg oca prihvatili i odrekli imovine u korist naše majke pred sudom, i naša je majka proglašena naslednikom cele imovine(pravosnažno rešenje već 2g). Interesuje me dali ta naslednika izjava kojom se prihvatamo i odričemo u korist može da se opozove ili poništi ?

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top
Call Now Button