Ostavinska rasprava – vodič za ostavinski postupak

Nakon smrti ostavioca, po pravilu se po službenoj dužnosti pokreće ostavinski postupak. Ukoliko sud ne pokrene po službenoj dužnosti, naslednici mogu sami ili preko ovlašćenog advokata za nasledno pravo, nadležnom sudu podneti predlog za pokretanje ostavinskog postupka. Nakon pokretanja postupka, ostavinsku raspravu vodi nadležni javni beležnik (notar).

Naslediti se može na osnovu zakona i na osnovu testamenta.

U ostavinskom postupku se utvrđuje ko su naslednici, šta je predmet zaostavštine odnosno koja imovina se nasleđuje, te da li je iza preminulog ostavioca ostao testament, ugovor o doživotnom izdržavanju, ili je ostavilac za života ugovorom o poklonu ili nekim drugim pravnim poslom raspolagao svojom imovinom. Da bi postali naslednik, neophodno je dati nasledničku izjavu kojom se prihvatate nasledstva.

Ukoliko planirate da otputujete ili nećete biti prisutni na ostavinskoj raspravi, advokat vam može sačiniti nasledničku izjavu u pisanoj formi, koju je potrebno overiti kod notara-javnog beležnika.

Naslednička izjava može biti data u smislu da se zakonski naslednik prihvata nasledstva, može biti data u smislu odricanja od nasledstva, ili što je čest slučaj u smislu prihvatanja nasledstva i ustupanja drugom nasledniku (kolokvijalno ,,odricanje u korist drugog”).

Ono što je česta nedoumica na koje naša advokatska kancelarija daje odgovor je da Naslednici odgovaraju za dugove ostavioca, do visine vrednosti nasleđene imovine.

Porez na nasledstvo se plaća zavisno od toga koji ste nasledni red.

Zakonsko nasleđivanje

Zakonsko nasleđivanje funkcioniše redosledom po naslednim redovima tako naslednici bližeg naslednog reda isključuju iz nasleđa naslednike daljeg naslednog reda.

PRVI NASLEDNI RED

Prvi nasledni red čine ostaviočevi potomci (DECA) i njegov BRAČNI DRUG

Ostaviočeva deca i bračni drug nasleđuju na jednake delove

Ako ostaviočevo dete neće ili ne može da nasledi (npr. preminulo)njegov deo na jednake delove nasleđuju njegova deca (unuci ostaviočevi), a kad neki od ostaviočevih unuka ne može ili neće da nasledi, njegov deo na jednake delove nasleđuju njegova deca (praunuci ostaviočevi) i tako redom sve dokle ima ostaviočevih potomaka.

PRIMER: Iza ostavioca je ostala supruga i dvoje dece, supruga nasleđuje jednu poslovinu, a deca po jednu četvrtinu.

Naslednik prvog naslednog reda, supružnik i roditelj ostavioca su oslobođeni plaćanja poreza na nasledstvo.

DRUGI NASLEDNI RED

Drugi nasledni red čine ostaviočev bračni drug i ostaviočevi roditelji i njihovo potomstvo. 

Ostaviočev bračni drug nasleđuje polovinu zaostavštine, a drugu polovinu na jednake delove nasleđuju ostaviočevi roditelji. 

Ako ostaviočev bračni drug ne može ili neće da nasledi, zaostavštinu na jednake delove nasleđuju ostaviočevi roditelji.

Ako ostaviočev roditelj ne može ili neće da nasledi, njegov deo na jednake delove nasleđuju njegova deca (braća i sestre ostavioca), njegovi unuci i praunuci i njegovi dalji potomci, po pravilima koja važe kada ostavioca nasleđuju njegovi potomci.

Ako ostaviočevi roditelji nemaju potomstva a ne mogu ili neće da naslede, bračni drug nasleđuje celokupnu zaostavštinu.

Nalsednici iz drugog nalsednog reda plaćaju porez na nasledstvo po stopi od 1,5 %.

TREĆI NASLEDNI RED

Treći nasledni red čine ostaviočevi dedovi i babe i njihovo potomstvo.

Ostaviočevi deda i baba sa očeve strane (očeva loza) nasleđuju polovinu zaostavštine, a drugu polovinu nasleđuju deda i baba s majčine strane (majčina loza).

Naslednici koji se, u odnosu na ostavioca, nalaze u trećem i daljem naslednom redu, odnosnonaslednici koji sa ostaviocem nisu u srodstvu, porez na nasleđe plaćaju po stopi od 2,5%.

ČETVRTI NASLEDNI RED

Četvrti nasledni red čine ostaviočevi pradedovi i prababe.

Ostaviočevi pradedovi i prababe sa očeve strane nasleđuju na jednake delove polovinu zaostavštine, a drugu polovinu na jednake delove nasleđuju ostaviočevi pradedovi i prababe s majčine strane.

KADA NEMA ZAKONSKIH NASLEDNIKA, ZAOSTAVŠTINU NASLEĐUJE REPUBLIKA SRBIJA

Testament – Nasleđivanje na osnovu testamenta

Testamentom se može postaviti jedan ili više naslednika. Postoje razne vrste testamenata koje zahtevaju da budu u skladu sa zakonom propisanom formom, a testament koji ne ispunjava sve zakonske uslove je ništav i može se pobijati. Iz toga razloga, prilikom sačinjavanja testamenta, poželjno je konsultovati advokata ili javnog beležnika.

Prilikom nasleđivanja na osnovu testamenta, u ostavisnkom postupku se pazi na eventualno postojanje povrede nužnog dela nužnih naslednika.

Nužni naslednici 

Nužni naslednici su ostaviočevi: potomci, usvojenici i njihovi potomci, bračni drug, roditelji, usvojilac, braća i sestre, dedovi i babe i ostali preci. Usvojilac iz nepotpunog usvojenja, ostaviočeva braća i sestre, njegovi dedovi i babe i njegovi ostali preci nužni su naslednici samo ako su trajno nesposobni za privređivanje a nemaju nužnih sredstava za život.

Ako nužni naslednik ne može ili neće da nasledi, njegov nužni deo ne prirasta ostalim nužnim naslednicima.

Nužni naslednik ne odgovara za ostaviočeve dugove, do visine vrednosti nužnog dela.

Nužni deo

Nužni deo se izračunava tako što se zakonski deo (onaj koji bi pripao po zakonskom redu nasleđivanja) umanjuje kod dece preminulog i njihovih potomaka, usvojenika i njihovih potomaka i supružnika za 1/2, dok se kod ostalih nužnih naslednika umanjuje za 1/3.

Nužni deo se po pravilu isplaćuje u novcu, i taj iznos su nužnom nasledniku dužni svi testamentarni naslednici solidarno, srazmernom nasleđenom delu imovine.

Zaveštalac može isključiti iz nasleđa nužnog naslednika koji se povredom neke zakonske ili moralne obaveze teže ogrešio o njega (ako se uvredljivo ili grubo odnosio prema zaveštaocu, ako je umišljajno učinio krivično delo prema zaveštaocu, njegovom detetu, usvojeniku, bračnom drugu ili roditelju, ako se odao neradu i nepoštenom životu).

Ako je potomak koji ima pravo na nužni deo prezadužen ili je rasipnik, zaveštalac ga može u celini ili delimično lišiti nužnog dela u korist potomaka lišenog.

24 komentara na “Ostavinska rasprava – vodič za ostavinski postupak”

 1. Dobar Dan imam pitanje i to moj Ded je preminuo i ostavio nasledstvo imao je 3 sina i jednu kcer svi su preminuli i nije vodjena ostavinska rasprava neki naslednici se zele odreci naslestva u ciju se korist odricu? u korist preminule osobe onda automatski nasledjuju njihovi potomci ili se moraju direktno odreci u korist naslednika preminulich osoba, u naprijed hvala.

  1. Poštovani,

   iz pitanja nisam najbolje razumeo iz koga tačno se vodi ostavinska rasprava, a u svakom slučaju odgovor može biti različit zavisno, pre svega od toga, ko su zakonski naslednici, naslednici/sanaslednici, da li imaju potomke ili ne, koje su njihovi ciljevi koje žele postići odricanjem itd.

   1. Postovani,
    Hvala lepo na odgovoru, naime moj ded ostavlja nasledstvo ja sam imao dva strica i tetku svi su preminuli jedan stric nije zenjen (nema naslednika) drugi stric ima 3 sina naslednika a moj otac isto 3 naslednika, tetka ima jednog naslednika koji se zeli odeci u korist u ovom slucaju u korist ujakove djece tojest podjednako u korist mene i mje dvojice brace i u korist striceve 3 djece, u cije ime se mora odeci tetkin naslednik? jeli moguce na umrle? tojest mojeg oca i strica da bi ostavstina bila podjednako podeljena na njihove naslednike to jest mene moja dva brata i na striceva 3 sina.
    unaper hvala

 2. Naknadno sam obavestena da ce se odrzati prvo rociste za ostavinsku raspravu,ali nisam dobila poziv,posto nisam prijavljena kao moguci naslednik od strane rodjaka, koji je nadleznim organima prijavio potencijalne naslednike .Na koji nacin mogu da se ukljucim u ostavinski postupak,obzirom da nisam dobila poziv za rociste,vec sam o odrzavanju rocista informisana od strane drugih naslednika koji su dobili poziv?

  1. Poštovana, bez obzira što niste dobili poziv možete pristupiti na ročište i sa sobom poneti dokaz o srodstvu (izvod iz matične knjige rođenih za sebe, i umrlih za roditelje ukoliko dolazite po pravu oredstavljanja iza njih). Ukoliko ne znate tačan termin ročišta a znate kod kog beležnika se vodi ostavinski postupak, istog možete kontaktirati i biti obavršteni o ročištu.

   1. Postovanje,

    Pokusacu da objasnim svoju situaciju. Nakon smrti majke dobila sam u nasledstvu kucu, tacnije odradjena je ostavina gde su se brat i otac odrekli prava na nasledstvo gde je meni kao cerci to pripalo. Medjutim glavni problem je taj da je to plac koji je podeljen na 4 dela, i svaki deo se vodi 1/2. Pre vise godina moj pokojni deda ( mamin otac) i jos jedan covek (sada pokojnik) su tako podelili taj plac. Ja sam sa moje strane odradila ostavinu, medjutim ta druga strana jos uvek ne. Naslednicu su cetvoro ljudi koji se sude oko nekog svog dela i iz tog razloga oni vec godinama ne mogu da odrade ostavinu. Meni je cilj da svoj deo, svoj plac i kucu izvedem 1/1. Da li postoji nacin da se to odradi preko javnog beleznika tako sto cemo se pojaviti svi suvlasnici i potpisati ili ovaj slucaj moram pokrenuti sudski? Hvala najlepse unapred.

 3. Поштовани, да ли ја могу сам саставити наследничку изјаву и оверити је код нотара, и тиме избећи плаћање 3600 динара за састављање изјаве, а платити само оверу?

 4. Poštivanje,brat je preminuo pre četiri meseca.živeo je u vanbračnoj zajednici koja nigde nije potvrdjena.nije imao dece.najbliza porodiva smo majka ,ja i sestra.Ta vanbračna saputnica predala je ostavinski postupak i navela samo sebe kao jedinu naslednicu.šta i ksko je to moguće

 5. Postovani, pitanje se tice ostavinske rasprave.
  Naime lice je preminulo u jednom gradu (Ruma), a prebivaliste mu se vodi prema licnoj karti u drugom (Beograd)…da li to automatski znaci da se ostavinska vodi u Beogradu i da li postoji mogucnost da se prosledi u sud u Rumi.
  Hvala na odgovoru

 6. Poštovanje. Rođaka je imala italijansko drzavljanstvo i preminula je tamo i tamo je sahranjena. Dece nema, živela je u vanbracnoj zajednici u Italiji. Imala je nekretninu u Srbiji i ja sam jedan od potencijalnih naslednika. Na koji način mogu da saznam da li je pokrenuta ostavinaka rasprava i da li je regulisana testamentom?

 7. Otac je umro ,naslednici smo brat ,majka i ja…Brat i ja cemo prihvatiti nas deo i odreci ga se u korist majke…zanima nas posto oboje trazimo stan da kupimo da li gubimo pravo na povrat PDV-a,i ako smo se odrekli stana u majcino ime,ali smo ga prvo prihvatili

 8. Otac je preminuo pre 3 meseca, naslednici smo brat, majka i ja. Ostavinski postupak po službenoj dužnosti još nije pokrenut. Ja bih želeo da podnesem predlog, ali nisam siguran da li mogu da obezbedim dokumente ostalih naslednika – kopije izvoda iz matične knjige rođenih, imam utisak da im se ne žuri? Da li to utiče na validnost-efektivnost predloga i da li će i oni dobiti poziv ako se postupak pokrene?
  Takođe, ako nisam u stanju da dostavim dokumentaciju o svim delovima zaostavštine – na primer potvrde o akcijama i štednim ulozima – da li to može da obezbedi javni beležnik „po službenoj dužnosti“ kada pokrene postupak?

 9. Poštovani ,
  sestra i ja smo naslednici nepokretnosti posle očeve smrti .Sestra želi da se odrekne svog dela u moju korist.Da li je u tom slučaju potrebno da se i njena deca i maloletni unuci isto izjasne .Da li je moguće da se izbegne njihovo izjasnjavanje , svi su saglasni da odreknu u moju korist,ali je problem sto je jedan sin u inostranstvu , a tu su i maloletni unuci , i zajednicka zelja je da se to izbegne .

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top
Call Now Button