Visina nematerijalne štete – skala za naknadu nematerijalne štete

Visina nematerijalne štete je u osnovi propisana članom 200 Zakona o obligacionim odnosima kojI propisuje da za pretrpljene fizičke bolove, za pretrpljene duševne bolove zbog umanjenja životne aktivnosti, naruženosti, povrede ugleda, časti, slobode ili prava ličnosti, smrti bliskog lica kao i za strah sud će, ako nađe da okolnosti slučaja, a naročito jačina bolova i straha i njihovo trajanje to opravdava, dosuditi pravičnu novčanu naknadu, nezavisno od naknade materijalne štete kao i u njenom odsustvu.

Prilikom odlučivanja o zahtevu za naknadu nematerijalne štete, kao i o visini njene naknade, sud će voditi računa o značaju povređenog dobra i cilju kome služi ta naknada, ali i o tome da se njome ne pogoduje težnjama koje nisu spojive sa njenom prirodom i društvenom svrhom.

Da bi se utvrdilo postojanje štete I njena visina, u svakom konkretnom slučaju moraju se uzeti u obzir specifične okolnosti koje su bitne za odmeravanje naknade nematerijalne štete na osnovu kojih sud dosuđuje pravičnu naknadu.

Ukoliko ste pretrpeli nematerijalnu štetu (fizički bol, strah itd), možete kontaktirate advokate advokatske kancelarije Slović Law.

Koliko iznosi naknada nematerijalne štete

Specifične okolnosti od kojih zavisi visina iznosa naknade nematerijalne štete su pre svega intezitet I trajanje pretrpljenog bola I straha, postojanje krivice ili podeljene odgovornosti oštećenog I štetnika, imovinske prilike štetnika itd.

Pri utvrđivanju iznosa visine naknade nematerijalne štete, potrebno je voditi računa o svrsi naknade propisane članom 200 stav 2 Zakona o obligacionim odnosima ali i o tome da se njome ne pogoduje težnjama koje nisu spojive sa njenom prirodom i društvenom svrhom. Novčana naknada nematerijalne štete nema za svrhu novčanu reparaciju onoga što je oštećeni izgubio, već da oštećeni za dosuđeni novčani iznos pribavi sebi neku satisfakciju umesto zla (bola I straha) koje mu je naneto, odnosno da za dosuđeni novčani iznos na najbolji način uspostavi svoju narušenu psihičku ravnotežu.

Intenzitet i trajanje nematerijalne štete kod pretrpljenog bola i straha se najčešće, u sudskom postupku, utvrđuje veštačenjem od strane veštaka medicinske struke (ortopeda, hirurga, psihijatra itd), pa sud na osnovu veštačenja, a primenom kriterijuma Iz člana 200 Zakona o obligacionim odnosima, dosuđuje pravične novčane iznose.

Orijentacioni iznosi naknade nematerijalne štete

Ne postoji zvaničan ,,cenovnik” telesnih povreda ili pretrpljenog straha I bola. Međutim sudska praksa formira neke okvirne iznose. Vlada republike Srbije je na osnovu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju ranije donela Uredbu o naknadi štete na licima, koja je određivala raspoce iznosa za sve vrste povreda, kao I iznose u slučaju psihičkog bola I straha.

Tako je npr Uredba predvidela da kod osoba od 35 do 55 godina života svaki 1% umanjenja opšte životne aktivnosti OŽA, iznosi do 150 evra, ili da kod lakih telesnih povreda gde preovladavaju bolovi srednjeg I slabog intenziteta iznos naknade za fizičke bolove je do 500 evra. Ustavni sud je ipak ovu uredbu utvrdio kao nesaglasnu sa Ustavom I Zakonom, pa je utvrđivanje visine naknade nematerijalne štete ipak prepušteno sudskoj praksi, koja je čini nam se, ipak malo povoljnija za oštećene, od kriterijuma navedenim u navedenoj uredbi, pa tako se za jedan 1% umanjenja opšte životne aktivnosti dosuđuje od 20.000-30.000 dinara, dok se za lake telesne povrede dosuđuju iznosi od 70.000-190.000 dinara zavisi od svakog konkretnog slučaja, okolnosti I nalaza I mišljenja veštaka odgovarajuće medicinske struke.

Svi iznosi su dati okvirno, u skladu sa dosadašnjom praksom ove advokatske kancelaraije I ne predstavljaju nikakve zvanične skale niti cenovnike visine naknade nematerijalne štete.

Ukoliko ste pretrpeli nematerijalnu štetu I želite da ostvarite pravičnu novčanu naknadu, kontaktirajte nas i prepustite advokatima da za u vase ime I za vaš račun ostvare što pravičniju novčanu naknadu.

Naknada nematerijalne štete – zašto da izaberete nas?

U advokatskoj kancelariji u Beogradu usluge pružaju advokati sa bogatim iskustvom u oblasti naknade nematerijalne štete.

Bilo da vam je potrebna naknada štete od osiguranja, od poslodavca, ili ste vi načinili štetu za koju se potražuje naknada – spremni smo da efikasno, precizno i predano zastupamo vase interese. 

Kontaktirajte nas pozivom na istaknuti broj telefona ili popunite kontakt formu online putem, a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku. Naknada štete ne mora da bude dug i iscrpljujuć posao kada ga prepustite profesionalnom timu advokatske kancelarije Slović Law

  1. Poštovani,
   članom 201 Zakona o obligacionim odnosima je propisano da u slučaju smrti nekog lica, sud može dosuditi članovima njegove uže porodice (bračni drug, deca i roditelji) pravičnu novčanu naknadu za njihove duševne bolove.
   Takva naknada može se dosuditi i braći i sestrama ako je između njih i umrlog postojala trajnija zajednica života. Ova naknada može se dosuditi i vanbračnom drugu, ako je između njega i umrlog, odnosno povređenog postojala trajnija zajednica života.

 1. Dobar dan, obraćam vam se kao oštećeni gde sam zadobio udarac latnom u predelu lica gde mi naprsla gornja vilica, na dva mesta prelom nosa, posekotine gornje usne , blaži potres mozga, ako može uokvireno o kojoj je svoti novca reč ako tužim to lice

  1. Poštovani,

   visina naknade štete u ovom slučaju zavisi pre svega od težine zadobijenih povreda, inteziteta i dužine trajanja bolova kao i pretrpljenog straha, što se u svakom konkretnom slučaju utvrđuje pre svega na osnovu raspoložive medicinske dokumentacije.

 2. Pozdrav! Imao sam saobracajnu nezgodu dok sam vozio firmin kombi, bio sam na radnom mestu i u radnom vremenu. Osoba koja me je udarila otpozadi je priznala krivicu i to i navela na evroizvestaju uz prisustvo i policije koja je dosla mojim pozivom da napravi zapisnik a upravo sam ih pozvao jer se vozilo vodi na firmu da ja posle nebi imao nekih problema. Prilikom udesa je doslo do moje povrede vrata zbog naglog trzaja jer me je prilikom udesa vozilo udarilo otpozadi. Pregledao me je doktor specijalista spinalne hirurgije na Banjici i stavio Sancov okovratnik koji nosim vec dve nedelje. Svu medicinsku dokumentaciju sam predao osiguranju radi naplate stete i uz to i evroizvestaj gde stoji da covek koji me je udario priznaje krivicu i u osiguranju su mi rekli da je sve uredu. Posle dva dana mi salju mejl ukoliko zelim da mi plate odstetu za povrede ja moram da uzmem izvestaj od coveka koji me je udario i da slikam njegov auto i sve to da im ja dostavim. S obzirom da tu osobu nepoznajem i da je on hteo da se pobije samnom pred policijom zato sto sam ih zvao ja to nemogu da im dostavim. Recite mi dali osiguranje ima pravo da trazi da im ja dostavim izvestaj i slike od njihovog osiguranika koji je pocinio stetu meni i vozilu firme u kojoj radim. Unapred zahvalan Milos!

 3. Dobar dan. Interesuje me da li imam pravo na naknadu štete zbog miniranja u mojoj neposrednoj blizini u jami? Obavestili su nas da je miniranje završeno i da može se vratimo na mesto rada i tek su onda minirali. Nemam fizičkih povreda ali sam pod stresom, nemogu spavam i imam zujanje u ušima.

  1. Poštovani,

   ukoliko postoji određena medicinska dokumentacija koja potvrđuje postojanje zdravstvenih tegoba, te ukoliko se može dokazati uročno-posledična veza zdravstvenih tegoba sa pomenutim miniranjem, hipotetički biste mogli imali pravo na naknadu štete, al naravno zavisi od svakog konkretnog slučaja i specifičnosti istog.

 4. Postovani,
  zanima me da li imam pravo na naknadu stete zbog pretrpljenog straha, jer sam prosle nedelje, na povratku sa godisnjeg odmora, dozivela stres zbog kvara u avionu koji samo sto je uzleteo, a potom se vratio na mesto poletanja, kvar je otklonjen za nekih sat vremena i opet smo se istim avionom vratili u Bgd. Da ne spominjem da oduvek imam strah od letenja avionim. U pitanju je strana avio kompanija.
  Srdacan pozdrav!

 5. Postovani, teske telesne zadobijene u tuci, u pitanju je muskarac starosti 62god slomljena mu je jagodicna kost(ugradjena plocica) S024 fractura ossis zygomatici et fractura ossis maxillaris. Koja je realna cifra za odstetu?

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top
Call Now Button