Razvod braka – sve što trebate znati

Razvod braka je regulisan Porodičnim zakonom Republike Srbije. Članom 41 Porodičnog zakona Republike Srbije („Sl. glasnik RS“, br. 18/2005, 72/2011 – dr. zakon i 6/2015), propisano je da Svaki supružnik ima pravo na razvod braka ako:

 • su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili 
 • ako se objektivno ne može ostvarivati zajednica života supružnika.

Članom 40 istog zakona je propisano da supružnici imaju pravo na razvod braka ako zaključe pismeni sporazum o razvodu.

Sporazum o razvodu obavezno sadrži

 • pismeni sporazum o vršenju roditeljskog prava i 
 • pismeni sporazum o deobi zajedničke imovine

Sporazum o vršenju roditeljskog prava može imati oblik 

 • sporazuma o zajedničkom vršenju roditeljskog prava ili 
 • sporazuma o samostalnom vršenju roditeljskog prava

Bilo da želite sporazumni razvod braka ili podnosite tužbu za razvod braka, vrata kancelarije Slović Law u Beogradu, širom su otvorena za vas!

Kako se brak razvodi?

Postupak za razvod braka se pokreće tužbom ili predlogom za sporazumni razvod braka.

Ko može podneti tužbu za razvod braka?

Tužbu za razvod braka mogu podneti oba supružnika.

Da li pravo na razvod braka prelazi na naslednike?

Pravo na tužbu za razvod braka ne prelazi na naslednike supružnika. 

Naslednici supružnika mogu nastaviti već započeti postupak radi utvrđivanja da je postojao osnov za razvod braka. 

Naslednici supružnika koji su pokrenuli bračni spor predlogom za sporazumni razvod braka mogu nastaviti već započeti postupak radi utvrđivanja da je postojao osnov za razvod braka.

Staratelj poslovno nesposobnog supružnika može podneti tužbu za razvod braka samo uz prethodnu saglasnost organa starateljstva.

Da li postupak razvoda braka može pokrenuti advokat u vaše ime?

Ako tužbu u bračnom sporu podnosi punomoćnik stranke, punomoćje mora biti overeno i izdato samo radi zastupanja u bračnom sporu

Punomoćje mora da sadrži navode u pogledu vrste tužbe i osnova za podnošenje tužbe.

U bračnom sporu koji je pokrenut predlogom za sporazumni razvod braka supružnike ne može zastupati isti punomoćnik.

Da li morate prisustvovati ročištima za razvod braka?

Brakorazvodna parnica ne zahteva da prisustvujete ročitima. U slučaju da imate prebivalište u inostranstvu advokat za razvod vas može zastupati i predstavljati tokom postupka.

Tužba za razvod braka

Svaki supružnik ima pravo na razvod braka ako su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili ako se objektivno ne može ostvarivati zajednica života supružnika.

Postoji mnogo razloga zbog kojih može doći do ozbiljne i trajne poremećenosti bračnih odnosa u koje razloge ovde nećemo ulaziti. Ono što je potrebno je sudu dokazati da zbog poremećenih bračnih odnosa, supružnici ne mogu više da ostvare kvalitetu zajednicu života zbog čega brak treba razvesti.

Ako supružnici ne mogu da se dogovore oko načina podele imovine, starateljstva nad decom, visine alimentacije ili uopšte oko toga da li se brak treba razvesti, nije moguć sporazumni razvod braka pa je potrebno podneti tužbu za razvod braka.

 1. Tužba za razvod braka se podnosi osnovnom sudu na čijem području prebivalište ima tuženi supružnik ili na području gde su supružnici imali poslednje zajedničko prebivalište.
 2. Obavezni deo postupka po tužbi za razvod braka je pokušaj mirenja, a ne vrši se u slučaju ako se stranke izjasne da ne žele pokušaj mirenja
 3. Kada je pokušaj mirenja neuspešan ili do njega nije ni došlo, sledeći korak je pokušaj nagodbe o pitanjima u pogledu dece, visine alimentacije, podele imovine i druga pitanja. Postignuta nagodba se unosi i u presudu.
 4. Ako ne dođe do nagodbe sud će presuditi po svom uverenju, a u okviru zakonskih ovlašćenja i pre svega u najboljem interesu dece.

Sporazumni razvod braka

Ukoliko između bračnih partnera postoji saglasnost:

 1. o potrebi razvoda, 
 2. o načinu podele imovine bračnih partnera, 
 3. o načinu vršenja roditeljskog prava
 4. o visini izdržavanja-alimentaciji

tada je moguće pristupiti sporazumnom razvodu braka. I ovaj postupak se mora sprovesti pred sudom, a o pitanjima koji su u interesu deteta/dece, sud nije vezan predlogom podnosioca i sporazumom, već sud ceni šta je u najboljem interesu deteta, a uglavnom oslanjajući se na mišljenje centra za socijalni rad.

Advokat za razvod braka – usluge zastupanja prilikom razvoda braka?

U advokatskoj kancelariji u Beogradu, čekamo vas spremni da odgovorimo na vaše zahteve i zastupamo vas u postupku razvoda braka. 

Bilo da želite sporazumni razvod braka, ili ne postoji sporazum bračnih partnera pa je neophodna tužba za razvod braka- spremni smo da efikasno, precizno i predano zastupamo vaše interese. 

Možete nas kontaktirati pozivom na istaknut broj telefona ili popunite kontakt formu online putem, a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku. Razvod braka ne mora biti toliko stresan kada ga prepustite profesionalnom timu adokata.

2 komentara na “Razvod braka – sve što trebate znati”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top
Call Now Button