Kupovina stana u izgradnji – ugovor i preporuke

Kako bi jedan od najvažnijih momenata u životu ostao i jedan od najprijatnijih momenata, kupovini stana u izgradnji morate pristupiti oprezno uz podršku stručnjaka za tu materiju. 

Kupovina stana u izgradnji je sve češća pojava, pre svega iz razloga što je po pravilu niža cena stana od cene već izgrađenih stanova, što kod stanova u izgradnji postoji mogućnost korekcija izgleda stana i izbora materijala itd i naravno zbog povrata pdv – a.

Međutim, budući da kupujete buduću stvar, stvar odnosno nepokretnost koja tek treba da se izgradi, a određeni deo novca dajete unapred, u interesu vam je da sa zaštite od potencijalnih prevara, kao i da u ugovoru o kupovini stana u izgradnji, predvidite sve dogovorene uslove, rokove itd.

Preporuke pre kupovine stana u izgradnji

Grad Beograd je na svom web sajtu svojim sugrađanima, ali i svim drugim licima, izdao preporuke pri kupovini stanova u izgradnji. Suština je da pre nego što se odlučite da li ćete uopšte zaključiti Ugovor odnosno predugovor o kupovini stana u izgradnju, potrebno je da proverite:

 1. podatke o investitoru preko agencije za privredne registre APR-a
 2. Da li je investitor možda u blokadi, putem sajta Narodne banke Srbije
 3. Provere same katastarske parcele na kojoj se gradi budući objekat (dokaz o pravu svojine, ili zakupa, na građevinskom zemljištu, ili pravo svojine na objektu, tj. o pravu korišćenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu)
 4. Provera postojanja građevinske dozvole, potvrde o prijemu radova, dokaza o ugovorima sa javnim preduzećima (elektrodistribucija ,toplana…), informacija o lokaciji
 5. Da li je plaćena naknada za korišćenje gradskog zemljišta što je preduslov za dobijanje upotrebne dozvole

Kako biste izvršili sve neophodne provere a potrebna vam je stručna pomoć, možete se obratiti vašem advokatu.

Kako kupiti stan u izgradnji

Kupovina stana u izgradnji je moguća bilo putem zaključenja Ugovora o kupovini stana u izgradnji bilo kao keš kupac ili iz sredstava kredita poslovne banke, bilo putem Ugovora o suinvestiranju tj ugovora o zajedničkom građenju.

Procedura kupovina stana u izgradnji putem kredita, a nakon što se izvršili sve neophodne provere investitora, parcele, dobijenih dozvola itd, se najčešće odvija tako što poslovna banka zahteva da joj dostavite predugovor u kupovini stana u izgradnji, zbog čega upravo ova faza mora prethoditi zaključenju glavnog ugovora.

Banka uglavnom odobrava kredit kupcu stana u izgradnji, tek nakon 8O% izgrađenosti nepokretnosti, te se tada zaključuje i glavni ugovor. Za sve detaljnije procedure i speifičnosti dobijanja kredita, potrebno je obratiti se vašoj poslovnoj banci.

Preporuke prilikom zaključenja ugovora o kupovini stana u izgradnji

Ugovor o kupovini stana u izgradnji mora sadržati sve osnovne elemente koje mora sadržati ugovor o kupovini nepokretnosti. Međutim, postoje i određene specifičnosti na koje bi trebalo obratiti pažnju i po potrebi uneti u ugovor:

 1. Ugovaranje krajnih rokova za završetak objekta
 2. Precizirati šta podrazumeva da je objekat izgrađen
 3. Ugovaranje penala za kašnjenje u izgradnji objekta
 4. Ugovaranje kapare kao odustanice
 5. Ugovaranje rokova za dobijanje upotrebne dozvole i uknjižbe
 6. Dinamika plaćanja koja prati dinamiku izgradnje objekta, s tim da se poslednja rata isplati tek nakon uknjižbe
 7. Kada je cena u evrima, precizirati po kom kursu se obračunava
 8. Momenat i uslove davanja CLAUSULE INTABULANDI

Kako zaključenje Ugovora o kupovini stana u izgradnji za kupce predstavlja važan životni momenta i veliki finansijski izdatak, a imajući u vidu mnoge specifičnosti ovakvih vrsta ugovora, te sve češće prevare na tržištu nekretnina, prepustite timu stručnjaka vaše advokatske kancelarije da na najbolji način zaštiti vaše interese.

Celokupan postupak prethodne provere, zaključenja ugovora i kasnije uknjižbe možete poveriti vašem advokatu i bez dolaska lično u advokatsku kancelariju, dovoljno je da imate pametni mobilni telefon.

4 komentara na “Kupovina stana u izgradnji – ugovor i preporuke”

 1. Poštovani kupio sam stan u izgradnji od čoveka čije je zemljište njegovo tj. Plac i on je dobio stanove od investitora. Napravili smo pred ugovor isplatio pola stana, Po dogovoru E sad investitor ima nekih problema oko dozvole ili nekih propusta neznam ni ja, sta vec godinu dana. Neki su uknjizili stanove podigli PDV, a neki nisu pa me interesuje sta da radim? dal da isplatim drugu polovinu pošto mi već živimo u taj stan. Jer mi prodavac traži još jednu uplatu, ili da sačekam dokumentaciju tj. Završni ugovor. Jer mi prodavac preti da hoće da poništi pred ugovor i da mi vrati dati novac sa troškove, U tom slučaju neznam šta da radim hvala,

 2. Poštovani kupio sam stan u izgradnji od čoveka čije je zemljište njegovo tj. Plac i on je dobio stanove od investitora. Napravili smo pred ugovor isplatio pola stana, Po dogovoru E sad investitor ima nekih problema oko dozvole ili nekih propusta neznam ni ja, sta vec godinu dana. Neki su uknjizili stanove podigli PDV, a neki nisu pa me interesuje sta da radim? dal da isplatim drugu polovinu pošto mi već živimo u taj stan. Jer mi prodavac traži još jednu uplatu, ili da sačekam dokumentaciju tj. Završni ugovor. Jer mi prodavac preti da hoće da poništi pred ugovor i da mi vrati dati novac sa troškove, U tom slučaju neznam šta da radim hvala,

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top
Call Now Button